Har du aldrig løbet før eller ønsker du at komme i gang efter en lang pause, så begynd langsomt. Løb kræver tålmodig og det er vigtigt at du giver din krop tid til at vænne sig til den store belastning i sener og muskler. Alt for mange stopper desværre med at løbe efter kort tid pga. skader og deraf manglende motivation.

1. Læg en plan for dit løb
Du skal i gang med et begynder-løbeprogram, hvor du kombinerer gang og løb. Løb og gå f.eks. lige meget i starten på en distance på omkring 2 kilometer. I BIK hjælper vi gerne dig med at få struktur på din start på løb.

2. Køb et par gode løbesko
Du skal have løbesko, som passer dig, dine fødder og din måde at løbe på. Løbesko er dit absolut vigtigste udstyr, når du løber. Gå i en specialbutik for løbere, hvor du kan få gode råd og måske få kigget på dit løb. Hvis du ved, at du har problemer med fødder eller ben, kan du overveje en af de fysioterapeuter, som udfører mere grundige løbestilsanalyser.

3. Start blidt og løb regelmæssigt
Løb to, gerne tre gange om ugen. Træner du mindre, er effekten af den enkelte træning stort set tabt inden du løber igen. En eventuel tredje træningsdag, kunne være en rask gåtur som også er med til at styrke kroppens sener og muskler.

4. Find ud af, hvor du kan eller vil løbe
Hvilke løbestier og løberuter findes der i dit lokalområde? Sikkert flere end du lige kender. Du kan lave dine egne løberuter her: http://iform.dk/ruteplanner/tegn
Overvej, om du gerne vil løbe alene eller sammen med andre. Hvis du vil løbe med andre, kan du måske lokke en ven eller en nabo med. Det kan være en god motivationsfaktor. Du er velkommen til at kan komme ud I BIK og prøve at træne med os, og tag bare en ven med

5. Mærk hvad kroppen siger til løb
Lidt ømhed her og der undgår du næppe som nybegynder i løb. Ømhed efter løb er en ’rød lampe’, der blinker, så den bør du være opmærksom på, men bliv ikke forskrækket, blot det ikke bider sig fast og bliver værre. I første omgang gearer du lidt ned på dit løb og ser, om det ikke fortager sig igen. Hvis ikke, bør du kontakte din læge. Eventuelt kan du konsultere en fysioterapeut med erfaring i løbeskader.

6. Sæt et mål
Et motionsløb på 5 kilometer om et halvt år kunne være et godt mål for dit løb. Din motivation stiger, når du har et konkret mål for dit løb. Især hvis du fortæller venner og bekendte om det. Et skridt ad gangen, og du kommer langt i det lange løb.